Mivel reggel óta süt a nap, fátyolfelhős és derült ég váltakozásával a kollektorok reggel óta duruzsolnak. 13:00-kor elmentünk Krisztiánnal mérni és állapotfelmérni. Lássuk, mivel is találkoztunk.

IMAG1149.jpg

A kép az udvarból készült és csak azért raktam fel, hogy lehessen látni, hogy a nap egy ideje már erős szórt fényben süt a kollektorokra (a képen látható dél felőli fátyolfelhő amely az egész déli égbolton szétterült és vakítóan ragyogott).

Valójában a kiáramló sebességekre voltam kíváncsi, hogy mégis mennyi az eltérés az előzetesen számított és a valós értékek között, mert mint korában leírtam a kollektorok nyomásesése csak becsült adat volt a méretezésben. Ráadásul úgy tűnt, hogy a hátsó kollektor teljesítményét vissza is kell szabályozni. Megérkezésünkkor hivatalosan Szegeden 16 Celsius volt a kinti hőmérséklet. Az alábbi képen a fűtőtt szobák méretei láthatók:

Képkivágás.JPG

Látható, hogy a hátsó kollektor  kb. 78 m3-nyi helységet fűt, az első nagyobb kollektor pedig mintegy 151 m3-nyi helységet.

Az első kollektornál a szobába érkező levegő hőmérséklete ott tartózkodásunk alatt 41 Celsius volt. Kijövő légsebességnek 6 m/s-ot mértünk ami két szoba közötti eloszlás miatt ez 332 m3/h levegőnek felel meg. (A tervek szerinti beáramló levegő mennyisége 310 m3/h lett volna). Vagyis könnyen kiszámítható, hogy a helységek levegője elvileg ha optimális lenne a légcsere akkor egy óra alatt kétszer teljesen kicserélődik 41 Celsius fokos levegővel (persze ez csak egy pillanatnyi mérési érték volt, de gyakorlatilag a napsütéses idő miatt reálisnak vehető). A szobában ez 23,4 Celsius fokot jelentett.

A hátsó kollektornál a beérkező levegő 47,6 Celsius volt. Itt az 5,1 m/s-os bejövő sebességből 324 m3/h-ra adódott a légáram, ami a szobában 26 Celsius fokos levegőt eredményezett. De itt elvileg a légcsere is intenzívebb (óránként mintegy négyszeres). Ezt a ventillátort majd változékony időben amikor nem tud ennyire tartósan felmelegedni a kollektor, nyilván vissza kell szabályozni, ugyanis túlhűtheti a rendszert ami állandó ki be kapcsolást eredményez, ahelyett, hogy kisebb fokozaton stabilan meleget fújna be. De napos időben úgy tűnik kiválóan muzsikál max. teljesítményen is.

(Még annyit hozzátennék, hogy az ablakok reggel óta bukóra ki vannak nyitva, mivel bent még mindig érezhető enyhén a felújítás miatti festékszag.)

Ahogy írtam 2-3 héten belül mérési sorozat is készül, amiben meghatározzuk a kollektor teljesítményeket is, de az adatok addig is beszéljenek magukért :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epitskollektort.blog.hu/api/trackback/id/tr496884169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása