Apa: Nagyon sok a gázszámlánk, valahogy csökkenteni kellene.

Én: Ok. Szigeteljétek le a házat én meg tervezek egy napkollektor rendszert (bár még sosem csináltam ilyet), ketten meg megépítjük (ilyet meg pláne nem) aztán majd meglátjuk.

Valahogy így indult ez az egész. Csak hit kellett hozzá, kíváncsiság, meg egy kis netes böngészés és így utólag azt mondom nagyon megérte.

Szempontjaink voltak, hogy olcsó legyen és egyszerű, minél hatékonyabb, de azért valamennyire esztétikus is és hosszútávon megbízhatóan működjön.

Ebben a blogban mindenki számára közkinccsé teszem a levegős napkollektor rendszer tervezése, építése és működtetése során nyert tapasztalataimat azért, hogy bárki bátran belevágjon hasonló kollektorok megépítésébe.

Ne várjon sörös-dobozok összegyűlésére, hanem

  • készítsen egy nagy felületű fiókszerű valamit (fából, fémből) (nevezzük panelnek a szakmaibb megfogalmazás kedvéért)
  • ebbe rakjon fekete szúnyoghálót, ami begyűjti a nap energiáját (igen, szúnyogháló, de hívhatom üvegszálas vagy alumínium alapú hálós abszorbernek is hogy komolyabban és tudományosabban hangozzék)
  • fedje le ezt a fiókszerű valamit, vagyis a panelt valamilyen fényátersztő anyaggal (üveg, fólia, policarbonát…stb.), ami az üvegházhatást érvényesíti és csapdázza nekünk az adszorber által begyűjtött energiát.

Ezután már csak annyi a dolga, hogy a panelben gyűjtött és csapdázott meleget be kell vezetni a lakásba és tessék lophatjuk a Napot (pontosabban a melegét).

   

A bejegyzés trackback címe:

https://epitskollektort.blog.hu/api/trackback/id/tr695247733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása