2012. Szeptember 3.

Augusztus 18-26 között tudtunk dolgozni a rendszer megépítésén (9 teljes nap), napi 13-14 órát. Sajnos nem volt elég az idő és ketten kevesen is voltunk. Ez idő alatt a rendszer nagyjából 85 %-os készenléti állapotúra sikerült.

A lenti kollektorok összeállításával és a faláttörésekkel indult az építkezés.

20.JPG

20.JPG

Rengeteg nehézségbe ütköztünk, ami főleg abból adódott, hogy még sosem csináltunk ilyet, nem ismertük az anyagokat, mikor hogyan viselkednek. Csak elképzelések voltak, de a valóságban sokszor másként működnek a dolgok. Ja, és soha nem graniztam, azt sem tudtam hogy mi fán terem, többek között ennek volt köszönhető, hogy a kollektorok ALU keretét (amit külföldről hozattunk be és 4 hét volt a szállítási idő) kissé elszabtam. De gyorsan korrigáltuk a hibát egy alu lemezből hajlított sarokelemmel. 

23.JPG

Rengeteg ehhez hasonló megoldással vittük tovább a „projektet” a megvalósítás felé. De akárhogy igyekeztünk kettőnk és a 9 nap kevésnek bizonyult egy ekkora rendszer megépítéséhez.

Ami augusztus 26-áig, a kilencedik munkanap végégig elkészült:

A lenti kollektorok és a fenti kollektorokhoz tartozó vezetékrendszer. 

24.JPG

A fenti kollektorokhoz tartozó vezetékrendszert már sokkal bonyolultabb volt összerakni: összesen 16 m vezeték, szerelvény összekötés, faláttörések..stb.
Az alábbi képen a rendszer kiindulási pontját jelentő előszobából induló függőleges elszívócső látható még gipszkarton borítás nélkül.

25.JPG

A következő képen a függőleges szár folytatásaként a padlástérben 90-es könyökkel (közben az elszívó ventillátorral) láthatjuk a vezetéket, amint kimegy az erkélyre és becsatlakozik a piros szoba felett építendő ferde kollektorba (ami egyelőre még nyomokban sem található).

26.JPG

Ezen a képen a másik elszívóág, ami a padlásszobából indul és a sárga szoba feletti kollektorba fog csatlakozni az erkélyen (nézet az erkélyről).

27.JPG

Az erkély, azaz a kollektorok "hűlt" helye. A kilógó ALU kukacok fognak majd becsatlakozni a ferde kollektorokba és szállítják el a meleg levegőt.

28.JPG

A kilógó Alu kukacok összetalálkoznak egy Y-idomban (ami beszerzésének külön története van) és egy 250-es vezetéken folytatódnak tovább a nappali szobában.

29.JPG

30.JPG

Szóval a lenti függőleges kollektorokon kívül a fenti kollektorokhoz tartozó vezeték rendszert is összeszereltük. A fenti kollektorokat viszont csak elkezdtük, még kell kb. három nap, hogy teljesen elkészüljenek, ráadásul darut kell szerezni, hogy az erkélyre felkerüljenek, mert kb. 150-200 kg lesz egy darab. Ezt most az idő rövidségére való tekintettel le sem tudtuk volna szervezni. Mindegy. Előreláthatólag a szeptember 26-i hétvégét jelöltük ki befejezésnek. (De valószínűleg a feldaruzás csak a ház leszigetelése után fog megtörténni, ami október végére van előirányozva, mert szigetelésnél megint le kellene szedni a kollektorokat, aztán megint feltenni, az megint daru bérlés úgyhogy ezt majd még kitalálgatjuk). 

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://epitskollektort.blog.hu/api/trackback/id/tr845254412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása