2012. október 24.

Jövő héten kezdik csak meg a ház szigetelését, a nagy kollektorok azután kerülnek fel véglegesen és kezdik meg a várva várt működésüket viszont a függőleges falikollektorok már duruzsolnak néhány hete.

 

Most a hétvégén végeztünk velük egy kísérletet: a két utcai szoba közül csak az egyiket fűtöttük kollektorral a másikat nem, ugyanis nem volt egyértelmű hogy az ablakon keresztüli besugárzás mennyire melegíti fel a szobát és nem igazán lehetett eldönteni, hogy a szobában egyébként is ilyen meleg lenne kollektorok nélkül is, vagy ez a kellemes idő a kollektoroknak köszönhető.

Hát előrebocsátom: az eredmény nagyon jó lett. A mérés napján fátyolfelhős volt az ég így többnyire 57 oC-os bejövő hőmérsékletet regisztráltunk (A hétvégén derült égnél 64 oC-ot is mértünk). Délutánra a kollektorral fűtött szobában a hőmérséklet 23,2 oC, a nem kollektoros szobában 19,5 oC volt. Reggelre a hőmérséklet 20 oC-ra süllyedt vissza.

A tapasztalatlanságom miatti konstrukciós (és tervezési) hibák már kijöttek, a hétvégén javítgattam őket (pl. a policarbonát lemez alá az alátétgumi túl kemény és ez miatt nem mindenhol légmentes, ezeket utólag körbe kellett ragasztani, ehelyett majd a tavaszi kísérlet során is használt szivacs alkalmazása javasolt (olcsóbb, egyszerűbb felrakni és légzáróbb). A fenti kollektoroknál ki is szedtük az alátét gumit és szivacsra cseréltük.

Ami még negatívumként jelentkezett:

  • az abszorber üvegszálas szúnyogháló egy pár hétig lehet érezni a műanyag szagot, amikor melegít, (ez helyettesíthető fekete alumínium szúnyoghálóval, ami ráadásul tartósabb és időállóbb, viszont nagy mennyiségben nehéz beszerezni és kb. négyszeres az ára az üvegszálasból készült abszorberhez képest.)
  • a kivitelezés utómunkálatai miatt nagy por volt a szobában, (még most hétvégén is a festő javítgatta és csiszolta a belső faláttöréseket) sajnos a kollektor az elszívással és a beáramló levegőjével kicsit megkeverte a port, (hiába lett átporszívózva a szőnyeg; a függönyök és a padlószőnyeg nem lett átmosva). Vagyis ez azt jelenti, hogy sűrűbben és alaposabban kell majd takarítani főleg padlószőnyeg esetén;

A két utcai szobai kollektor egyelőre tehát a nehézségek ellenére remekül ellátja a funkcióját. Ha csak a két utcai szobát nézzük, akkor idén még nem kellett volna bekapcsolni a gázfűtést.
A szüleim egyébként úgy oldották meg ezt az átmeneti időszakot, hogy nem csukták be az utcai szobák ajtaját, így a szobákra nyíló mintegy kétszobányi méretű előszoba is 20 oC-osra fel tudott melegedni. Sajnos a lakás hátsó nagy nappali étkezős része (amit majd a fenti ferde kollektorok fognak fűteni) csak 17-18 fokon tengődik, emiatt hétvégére, amikor vendégek vannak be kell kapcsolni a gázfűtést, mert ez a hőmérséklet nem túl kellemes tévénézéshez és evéshez.
Azért hozzá kell tenni, eddig remek napsütéses őszünk volt. Még nem voltak azok a nagyon hidegek, így a lakás is szépen fel tudott melegedni, de meg kell hagyni, hogy a fűtést már nekem is be kellett kapcsolni esténként itt Budapesten a szigetelt lakásban.

   

A bejegyzés trackback címe:

https://epitskollektort.blog.hu/api/trackback/id/tr265254440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása