2012. november 22.

Vasárnap végre befejeztük, a teljes rendszer beüzemelésre került. 

31.JPG

32.JPG

 

Hál’ istennek gyönyörű napsütés volt. Délelőtt 10-kor már fent voltak a kollektorok a teraszon, viszont csak dél körül tudtuk befejezni a vezetékekre való rákapcsolásukat. (Ezúttal szeretném megköszönni Albert Öcsi-bá segítségét aki vasárnap korán eljött az emelőgépével és felrakta a kollektorokat, teljesen térítésmentesen. KÖSZÖNÖM!)

Mikorra tehát összeszereltük a rendszert a kollektorokban már magasan 90 oC felett járt a hőmérséklet. Délben aztán beindult az üzem. A nappali szoba (elsődlegesen fűtendő helység) északi, udvari bejárati ajtajánál lévő hőmérő ekkor 20 fokot mutatott. 15-20 perccel később már 26 oC volt. Meglepően nagy mennyiségű meleg áramlott lefelé. Ahogy beindultak a ventillátorok a bennük lévő akkor közel 100 oC-os hőmérséklet visszaesett 60 fokra és azon állandósult is.

Sajnos, ahogy a lenti függőleges kollektoroknál már tapasztaltuk a hátulütője a dolgoknak, hogy az üvegszálas szúnyoghálónak az elején elég büdös műanyag szaga van (ez 1-2 nap után jelentősen csökken 1 hónap alatt pedig el is múlik legalább is a lenti fali kollektoroknál tapasztaltak alapján), vagyis egyből szellőztetni kellett.

Amitől még féltem az az, hogy a ventillátorok nem tudják majd elszállítani a nappali szobáig a levegőt. (Papíron nagyon remekül leméreteztem a rendszert, de fogalmam sem volt, hogy ez a gyakorlatban hogyan fog működni. Ráadásul a kollektor nyomásesését csak becsülni tudtam. De hál istennek minden a papírforma szerint működött, sőt még jobb is lett. A két ventillátor összesen 840 m3/h termelést tud, ez alapján a rendszer nyomásesései miatt 550-600 m3/óra körül számoltam a nappaliba érkező meleg levegő tömegáramát. A méréseim szerint azonban a nappaliba épített levegő beömlő nyíláson keresztül 706 m3/h légáram érkezett. Ami azt jelenti hogy vasárnap óránként 706 m3 60 oC-os levegő érkezett a lakásba. A nappali nagyjából 90 m3 az előszoba (ahonnan az elszívás megy a gipszkarton burkolat alatti az elszívó csövön keresztül) nagyjából 70 m3, azaz együtt 160 m3 térfogatú helységek. Vagyis óránként majdnem négyszer ki tud cserélődni a szoba levegője, ha optimális a légáramlás azaz óránként négyszeres mennyiségű 60 fokos levegő érkezik a szobába. Turbó hatás volt. J

Szóval vasárnap kiszellőztettük a rendszert (és a lakást) viszont hihetetlen meleg jött ki belőle. A nap hátralévő részében még szerelési műveletek voltak, ezzel ügyködtünk.

Hétfőn reggel aztán vártam a napsütést. Sajnos összefüggő fátyolfelhő volt egész nap, de erősen szórt napfény, úgyhogy volt ereje a Napnak, bár éppen a déli időszakban, amikor a leginkább kellett volna melegítenie, nagyjából 1 órás ebédszünetet tartott. A nap folyamán mértem a hőmérsékletet a rendszer különböző pontjain, valamint a lakás különböző pontjain.

33.JPG

Lakás mérési pontjai:

1 – Nappali szoba hőmérséklete (A kollektorokból érkező levegő beömlési nyílása mellett lévő üvegpolcra helyezett digitális hőmérő)

2 – Nappali szoba hőmérséklete (A nappali szoba északi oldalán a hátsó bejárati ajtónál lévő hőmérő)

3 – Előszoba hőmérséklete (A gázfűtést szabályzó szoba termosztáton lévő digitális hőmérő)

Rendszer mérési pontjai:

4 – Sárga szoba feletti ferde kollektor kijövő hőmérséklete

5 - Piros szoba feletti ferde kollektor kijövő hőmérséklete

6 – Nappaliba beérkező levegő hőmérséklete

Íme az eredmények:

Az alábbi grafikonon az egyenletesebb vonalak a lakás hőmérsékletét mutatják. A leglátványosabb hőmérsékletváltozás természetesen a beáramló nyílás környékén az üvegpolcon elhelyezett digitális hőmérőn (1) volt, ez a reggeli 18,2 oC-ról alig 1 óra alatt 23 oC-ra ugrott, a napi maximuma 23,4 oC volt. A nappaliban a hátsó bejárati ajtó melletti hőmérő (2) is igen látványos képet mutatott, ez a reggeli 16 oC-ról másfél óra alatt 19,5 oC-ra melegedett. Az előszoba (3) sokkal egyenletesebb képet mutatott: ott 18 oC-os kezdeti hőmérséklet csak 19 oC -ra tudott felkúszni másfél óra alatt.


A lenti grafikonon a többi görbe a két kollektorból kijövő (4, 5), valamint a nappali szobába érkező (6) hőmérséklet alakulását mutatja. Amikor 0 akkor természetesen nem sütött a Nap. 

34.JPG

A következő grafikon a kollektorok által termelt hőmennyiséget (a nappali szobába beáramló), valamint a lakás fűtendő helységeinek a hőigényét mutatja az adott időjárási és épületszigeteltség viszonyok (egyenes vonal) mellett (amikor megszakad a kék vonal akkor nem sütött a Nap). 

35.JPG

A következő görbén mutatok még egy érdekes összefüggést a kollektorok és nappali közötti csőszakasz hőveszteségének alakulásáról. A kollektorokból kijövő és a nappaliba beáramló hőmérsékletek között valamikor 9 oC eltérés is volt a csőrendszer miatti hűléskövetkeztében.

36.JPG

Sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni a csővezeték így is 20 cm-es szigeteléssel van burkolva, és ahogy számolgattam nagyjából ez normális ilyen áramlási sebességnél és ekkora csőátmérőnél. Természetesen ahogy a rendszer átmelegedett úgy ez a különbség is csökkent 5-6 oC-ra.

Összefoglalva:

2012. november 19-én fátyolfelhős körülmények között 10 oC-os kinti hőmérsékletnél a két kollektor fajlagos hőteljesítménye: 3804,55 Wh volt. Összesen 270 percet melegítettek ez alatt nettó 17120 W (bruttó 27610 W) hőenergiát termeltek, miközben a ventillátorok 630 W áramot fogyasztottak. Szóval az energiamérleg bőven a mi javunkra billen.

A hátulütők:

  • Az üvegszálas szúnyogáló büdös (egybként hétfőn már közel sem volt erős, nem is szellőztettem), de ez pár hét után elmúlik, azonban a később építendő kollektorokat mindenképpen fekete ALU szúnyoghálós adszorberrel javasolt ellátni.
  • A megtermelt energia közel harmada vezetékszakasz hosszúsága miatt hőveszteségként (10490 W) „eltűnik”, ez jelentős. A jövőbeni kollektor kialakításoknál lehetőleg rövid vezetékekre kell törekedni azaz a fűtendő helységekhez minél közelebb kell elhelyezni a kollektorokat.
  • A lakásból kiszívott pára másnap reggelre lecsapódott a kollektorokban (ami a kollektorok élettartamának nem tesz túl jót), páraszűrőt fogunk beépíteni ami csökkenti a teljesítményt de növeli az élettartamot.
  • Az előszobában lévő függőleges elszívó ág kissé hangos, pedig a 200-as csövet ásványgyapottal burkoltam körbe a gipszkartonon belül. Elképzelhető hogy a csővégi beáramlás miatt ilyen zajos, a páraelnyelő anyagot oda fogjuk beépíteni, ez valószínűleg tompítja majd a zajt is. Ha nem, akkor egyéb zajcsillapítást fogunk kipróbálni. (bár igazából itt Budapesten a fürdőszobámban sűrűn megy a páraelszívó és közel hasonló zajszintje van, a munkahelyemen az irodában lévő fan-coil is legmagasabb fokozatán hasonló zajszintet generál úgyhogy ennek zavaró hatása viszonylagos).

 

Ha tetszett a cikk akkor lájkold a facebook oldalt és csatlakozz a közösséghez, hogy naprakészen értesülj a legújabb bejegyzésekről, a készülőben lévő részletes kollektor összeszerelési leírásról és az egyelőre még szabadalmi eljárás alatt lévő "találmányról", amit nemsokára közzéteszek. Ezt megteheted itt, vagy a főoldalon.

     

és ha tetszett akkor megosztani se felejtsd el a cikket, hogy máshoz is eljuthasson....

A bejegyzés trackback címe:

https://epitskollektort.blog.hu/api/trackback/id/tr605254452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geucsa 2013.06.04. 15:32:12

Kedves Zoltán!

Elolvastam az összes bejegyzését és kedvet kaptam én is egy hasonló kollektoros rendszer elkészítéséhez.
Tudna készíteni egy olyan postot, amiben részletesebben leírja konkrétan a kollektor felépítését? Rétegrend, ki-be csatolás, ...

Köszönöm!

geucsa 2013.06.04. 15:32:44

@geucsa: Ja, és gratulálok a nagyszerű munkához! :)

Tolnai Zoli 2013.06.04. 19:51:15

Kedves Geucsa!
Kösznöm :) Természetesen tervbe van véve, hogy feltöltök egy olyan bejegyzést, ami a kollektorok összeszerelését mutatja be, ha szükséges akkor egész pontos számadatokkal. Sajnos időhiányban szenvedek és túl sok dolog mey párhuzamosan. De rajta vagyok hogy mielőbb fent legyen minden szükséges adat, ahhoz hogy bárki építhessen hasonló kollektort. A kollektorokat egyébként méretezni kell, meg van határozva az optimális áramlási sebesség és térfogatáram (nm-re vetítve) és ha meg van a kollektor felülete akkor abból számítható a mélység. Amíg nincs fent a bővítés és kérdésed van, csak írj bátran!
Üdv
TZ

bist 2013.06.05. 11:49:09

Kedves Zoltán.
2007-től üzemelnek levegős (hálós)kolik a házunkon.
Akkor építettem az elsőt.
A műanyag hálót cseréld ki mihamarabb, mert össze fog olvadni nyáron. Mértünk már 200° fölötti hőmérsékletett nyáron.
A műanyag magas hőmérsékleten mérgező is lehet.
Hány rétegben raktad a szúnyoghálót?
Az alu szúnyogháló a hőtágolás miatt ledobja a festéket, még a hőálló festéket is.
A kolektoraim, és az építések jól vannak dokumentálva a sorkollektor. hu címen bist név alatt. 6 kolim üzemel.

Tolnai Zoli 2013.06.06. 08:19:00

Kedves bist!
Köszönöm az értékes hozzászólást. A sorkollektor.hu-t mivel fizetos ezért nem nézegettem. Pedig kiváncsi lennék a te kollektoraidra. Biztosan értékes információkat szereztem volna a leírésod által. Ha esetleg van publikus oldalad, sztem nagyon jó lenne ha belinkelhetném erről az oldalról. Tudod én nem igazán vagyok híve a fizetős oldalaknak. Ha valaki ebből él akkor legyen, de sztem amikor csak mint nálam egyfajta hobbi szinten működik, akkor ez a pénz dolog megmérgezi ezt az egészet, bevonja az ember kapzsiságát és önzőségét. Én szeretném ha a tapasztalataim eljutnának mindenkihez és mindenki rájönne hogy mennyire egyszerű és hatékony és olcsó módon is lehet fűteni (mondjuk ha süt a nap). A szúnyogháló kicserélésében én is gondolkodom, egyelőre nem enegdjük hogy felmelegedjenek a ventillátorok. Nyári szellőzőkkel együtt lett megépítve a rendszer, hogy nyáron kifelé nyomják a meleget. Viszont az elszívóágba beépített visszacsapószelepek miatt nem igazán tud mozogni a kollektorokban a levegő (a természetes huzathatás nem érvényesül, de ha tudna is akkor sem hiszem hogy túl intenzív lenne) szóval emiatt úgymond pang a levegő a kollektorban. Most átmeneti megoldásként a ventillátorokat nem kapcsoltuk ki, így ha 30 celsius fölött van a hőmérséklet akkor beindulnak, így a kolektrokban 70 foknál nem igazán tud magas hőmérséklet lenni. ez most a májusi napállásnál már csak alig 2-3 óra működést jelent. De tervezzük hogy nyári burkolatot kapnak valamikor a közeljövőben.
A szúnyogháló egyébként 4 rétegben raktam fel. A tavaszi kísérlet eredményei azt mutatták hogy ez a legoptimálisabb. (6 rétegnél már nagyobb volt a nyomásesés és hőmérsékletbe minimális volt amivel többet tudott, 2 réteg esetén meg jelentősebben elmaradt a hőmréséklet a 4 rétegűtől). Ha tudsz segíteni hogy hol lehet nagyobb mennyiségben beszerezni gyárilag fekete aluminium szúnyoghálót azt megköszönöm. (Magyarországon egyáltalán nem tudtam beszerezni, egy kínai céggel vettem fel a kapcsolatot annak idején, akik nagyjából ha jól emlékszem 15-20 ezer forintos értékben adtak volna 30m-es tekercset (ami tehát gyárilag fekete és nem jön le róla a festék), de sajnos a szállítási kötség nagyjából négyszeresére jött volna ki. gondolkodtam hogy több tekercset rendelek, de sajnos tekercsenként számolták volna a szállítást, ráadásul kicsit körülményes is volt velük a kommunikáció. Szóval ha tudsz nagyobb mennyiségben fekete alu hálóra vonatkozó elérhetőséget akkor hálás lennék ha megadnád.
Tényleg köszönöm a hozzászólást és azért ha közkinccsé tennéd a tapasztaataidat szívesen elolvasnám őket (meg serintem még sokan).
Üdv.
TZ

Tolnai Zoli 2013.06.07. 20:12:26

@Tolnai Zoli: Popeye76 értékes hozzászólását véletlen töröltem, ezért ide visszamásolom, hogy aki fekete aluszúnyoghálót szeretne az tudjon hol rendelni. Köszönöm Popeye a segítséget!!! Jövő héten mindenképpen lecsekkolom a linkeket.
szöveg:
Fekete alu szúnyogháló, google első 10 találatból:
Amerika:
www.homedepot.com/p/Phifer-60-in-x-50-ft-Black-Aluminum-Screen-Mesh-3001259/202204070?N=bch7#.UbHREkCNLUc

Phifer 60 in. x 50 ft. Black Aluminum Screen Mesh
$102.33 /EA-Each
Screen width (in.) 60.0
Unrolled mesh length (ft.) 50.0

Itt van rozsdamentes is:
www.homedepot.com/Doors-Windows-Screens-Tools-Accessories-Rolls-of-Screen/h_d1/N-5yc1vZbch7/h_d2/Navigation?langId=-1&storeId=10051&catalogId=10053&searchNav=true

Anglia:
www.themeshcompany.com/acatalog/BugScreen.html

Insect Screen - 5 Metre Pack
Ref: InsScreen-5
This roll is 5 m x 1.2 m (6 M2) of high quality Insect Screen.

It will arrive in roll form via The Royal Mail.

Price: £34.99

Németország:

www.insektenschutz-systeme.eu/Aluminiumgewebe

Alugitter Fliegengitter Drahtgitter Gaze 0,8x5,0m Artikel-Nr.: AL-08-50
kb 22 EUR + szállítás (Németországból nem lehet olyan drága...)

Hehe: itt meg a Lidlben is kapható!

www.lidl.de/de/Insektenschutz/POWERFIX-Kellerschacht-Schutznetz
többféle, különböző áron. Van lépésálló, keretes, tekercses stb. (feketét a Lidlben nem láttam, ez hátrány lehet)

Ha egyik sem tetszik, nézd az angol, német keresőszavakat: alu insect screen;
Alugewebe, Aluminimugewebe Insektenschutz, Fliegengitter, Mückengitter, Insektengitter

Kellerschacht-Schutznetz = alagsori ablak/pincegödör védőháló (ez még lépésálló is!)

Remélem, segíthettem!

Üdv.

Popeye
süti beállítások módosítása